Dizajn i izrada nakita – Žica kao materijal za izradu nakita

Feb 20, 2017 | Blog

Jedna od tema kojoj se rado vraćam kad je izrada nakita u pitanju – jeste žica. Svi moji učenici će se nasmejati kad ovo pročitaju, pošto se na početnom nivou kursa neprestano vraćam na temu žice i raznovrsnom nakitu koji od nje može da se napravi, bilo da je žica od plemenitih metala, ili pak od materijala dostupnih u prodavnicama elemenata za izradu nakita. Naravno, druga stavka su alke… ali o njima drugi put.

Na početku svoje zlatarske karijere srebro je bio jedan od prvih materijala sa kojim sam se susrela i naravno jedan od prvih materijala koji sam zavolela. No, srebro ipak nije tako jednostavno obrađivati i ovladati svim potrebnim tehnikama. Imala sam dobrog učitelja i malo talenta i ubrzo sam od grumenčića fajna[1] uspela da savladam topljenje, izlivanje u kalup, zatim rad na valcni[2], izvlačenje žice i na kraju obradu materijala.

Zato uvek kao prvu temu o nakitu biram žicu.

Ukoliko nemate iskustva u izradi nakita, jedan od najtežih zadataka je kupiti pravi materijal i znati kako ga pravilno upotrebiti. U današnje vreme tutorijali za izradu nakita mogu nam u velikoj meri olakšati izbor. Ipak, drugačije je posmatrati kako drugi obrađuju predmet, a potpuno drugačije iskustvo je lično učestvovati u njegovoj izradi. Moja preporuka je da za početak izradite probni komad nakita, potom sagledate koliko i kog materijala vam je potrebno, izvedete računicu i onda pravac kupovina. I naravno, smatram da će se u toj Vašoj korpi naći žica, ili barem nešto napravljeno od nje.

U daljem tekstu pozabavićemo se karakteristikama žice, kao što su njena debljina, oblik i tvrdoća, dok vas u sledećem blogu očekuju teme o materijalima koji su nam dostupni i koje je uvek potrebno imati u radionici.

Debljina žice

Na domaćem tržištu nema standardizovanih mera za žicu, kao što je to slučaj u Americi ili u nekim zemljama Evrope. Kada žicu za nakit nabavljate u Srbiji – najbolje je znati prečnik žice koja vam najviše odgovara. Na primer, kroz sopstveno iskustvo došla sam do zaključka da mi za izradu većine predmeta nakita najviše odgovaraju:

žice prečnika 0,4 kada želim da pletem žicu,
0,6 mm u slučajevima kada žicu želim da obmotavam oko neke osnove,
0,8-1 mm za izradu alkica, i
žice preko 1 mm za pravljenje osnova.
Oblik žice

Oblik žice se odnosi na poprečni presek žice. Najčešći oblici koji se koriste u izradi nakita su: okrugli, poluokrugli, kvadratni i ukrasne žice (uvrnute). Okrugla žica se najčešće koristi i najzastupljenija je u repro šopovima. Poluokrugla žica, koja ima jednu zaravnjenu stranu, i kvadratna – uglavnom se koriste za izradu minđuša, prstenja i osnova kojima se kasnije dodaju elementi. Ukrasne ili višestruke žice se sastoje od više žica koje su uvijene međusobno na razne načine i mogu imati izuzetno lepe strukture. Jedan od najboljih načina korišćenja višestrukih žica jeste izrada sajli na koje se mogu vezivati privesci ili različite vrste perli.

Tvrdoća žice
Žice za izradu nakita mogu imati tri stepena tvrdoće: meke, srednje i tvrde. Tvrdoća metala je suštinski mera kojom merimo koliko je materijal otporan na obrađivanje (npr. savijanje), tako da shodno tome možete izabrati pogodan materijal za izradu nakita.

Mekana žica je od metala koji pruža veoma malo otpora pri radu sa njim. Ovu žicu je najlakše saviti i obrađivati. Nemojte da vas ponese ova rečenica, jer ova vrsta žice nije dobra u svim prilikama. Čak naprotiv – u najvećem broju slučajeva će biti teško održati željeni oblik predmeta – tako da ovu mekoću žice ne bi trebalo koristiti kao materijal za osnovu predmeta, već samo kao materijal koji npr. uvijamo oko drugog, čvršćeg. Mekana žica je dobar izbor za izradu spirala i oblih zakrivljenja. Od ove žice se međutim teško formiraju oštri uglovi.

Tvrda žica pruža mnogo otpora pri obradi tako da se veoma teško savija, ali kada jednom dobijete željeni oblik, ova vrsta žice vam pruža sigurnost da pri daljoj obradi neće doći do krivljenja ili vitoperenja. Međutim ova vrsta žice je veoma krta i ukoliko probate da je previše savijete može doći do njenog pucanja. Takođe ukoliko pogrešite pri radu sa ovom žicom teško da ćete moći da ispravite grešku.

I naravno tu je zlatna sredina, odnosno srednje tvrda žica. Ova vrsta žice je dovoljno meka da se lako savija, ali je i dovoljno čvrsta da održi svoj oblik. Može se koristiti za pravljenje strukture nakita kao i za obmotavanje oko strukture. Laka je za rad i odličan izbor za početne korake u izradi nakita.

[1] Srebro čistoće 999,99

[2] Mašina za izvlačenje materijala

Pol Sezan – Legenda postimpresionizma

Pol Sezan – Legenda postimpresionizma

Mada Pola Sezana savremenici za života nisu ni shvatali ni cenili, svega dve godine nakon što je umro njegova dela su počeli naširoko da izlažu i proučavaju. Bio je od ključne važnosti za razvoj kubizma Nazivan je ocem moderne apstrakcije zbog emfatičnosti paralelnog...

read more
Recept za snežne kugle

Recept za snežne kugle

Materijal potreban za izradu: Tegla - izaberite teglu ili staklenu posudu sa adekvatnim, dobro dihtujućim poklopcem. Naša preporuka je da to bude manja tegla, npr. od krastavčića.Voda - Destilovana voda (možete je naći u apoteci) ili jednostavnije, obična proključala...

read more
Istorija i poreklo naočara

Istorija i poreklo naočara

Kada sam počela da se bavim autoportretom i njegovim značenjem nisam ni mogla da zamislim da će me istraživanje dovesti i do nastanka i porekla naočara. Naočare su jako bitne u mom slikarstvu i istraživačkom radu, zbog njihovih različitih funkcija. Naočare, pre svega...

read more
Bolus

Bolus

Pozlatarstvo je zanat sa tradicijom dugom preko pet hiljada godina. Poreklom je iz Indije i preko Egipta je preneto u Evropu, gde je kao tehnika doživelo vrhunac u 17. i 18. veku. Pozlatarstvo nije samo retka, već i komplikovana tehnika. Zlatni listići su toliko tanki...

read more
Call Now Button