Priprema za akademije

Predmetni profesori: dr Mirjana ĐošićMA Jovana Živčić Radovanović

Polaznici se osposobljavaju da koriste različite vidove izražavanja i da razviju sopstveni kreativni potencijal kroz postavljene zadatke koje podrazumeva medij crteža. Bave se proučavanjem oblika i odnosa oblika, elemenata u prostoru i prostora na osnovu različitih linearnih pristupa. Izučavaju se različiti pristupi građenju površina, svetlosti, tekstura i valera. Polaznici se takođe bave osnovama crtanja akta u različitim položajima, proporcijama ljudskog tela, pokretom, kompozicijom uz upotrebu skale vrednosti senke u definisanju crteža. Crtež se gradi postepeno svođenjem na osnove valerske mase, proučava se svetlost i senka, linearno i senčenjem površina. Preko specifičnih oblika programske materije crtanja u kontinuitetu, neguje se crtež kao osnovni vid umetničkog izražavanja.
Polaznici se polako uvode u osnove slikanja. Proučavaju se odnosi između boja uz pomoć analize površina, volumena, kontrasta i tekstura, valerskih vrednosti, organizacije prostora, kroz analitički pristup po motivu (po prirodi, postavci – mrtva priroda, ljudska figura), u cilju građenja slike.

Polaznici će naučiti:

• Osnovne elemente crteža, kompoziciju, perspektivu, proporcije i njihov međusobni odnos
• Raznovrsnost u okviru senčenja, linearno senčenje crteža i kombinacije senčenja, svetlost i senka, volumen i materijalizaciju
• Osnove slikanja, upoznavanje sa različitim načinima slikanja, kompozicija slike, različite vrste materijala koji se koriste u slikanju, slikanje akrilnim bojama, podslikavanje, lazur i uopšte građenje slike
• Kroki vežbe, crteži od 5 minuta do 30 sekundi
• Polaznici se pre svega osposobljavaju za samostalno i kreativno korišćenje stečenih znanja iz oblasti crtanja i slikanja koja su u skladu sa nastavkom njihovog obrazovanja. Podstiču se na posmatranje i proučavanje zadatog vizuelnog problema, kao i na konstruktivnu kritiku svog i tuđeg rada u razgovoru sa profesorima.

Kako da se prijavim? Galerija

Comments are closed.